14 Voorleesboeken vanaf 12 jaar

De Daltons. Jongensjaren (Alberdingk Thijm, Robert)Tim en zijn drie broers wonen in de Daltonstraat. Daarom worden ze de Daltons genoemd. Inmiddels is Tim 14 en maakt hij van alles mee wat bij zijn leeftijd hoort.
Afrikaanse mythen & legenden (Ardagh, Philip)Mooi geïllustreerde verhalen uit Afrika.
Keltische mythen & legenden (Ardagh, Philip)Mooi geïllustreerde verhalen over de Kelten.
Noord-Amerikaanse mythen & legenden (Ardagh, Philip)Mooi geïllustreerde verhalen uit Noord-Amerika.
Zuid-Amerikaanse mythen & legenden (Ardagh, Philip)Mooi geïllustreerde verhalen uit Zuid-Amerika.
Wraak (Bakhuis, Daniëlle)Frederique maakt het uit met Sven: het begin van een aantal akelige acties op Hyves. Want ze willen allebei wraak...
Rosie en Skate (Bauman, Bet Ann)De zussen Rosie en Skate gaan elk heel anders om met de alcoholverslaving van hun vader. En allebei hebben ze liefdesproblemen.
De fluistervriend (Beumer, Wil)Mirte en Amra worden gepest op school. Ze willen wraak nemen, maar er gebeurt iets anders...
Alles gaat voorbij maar niets gaat over (Billiet, Daniel)Bijzondere, persoonlijke en niet altijd makkelijke gedichten over de zelfdoding van de vriendin van de dichter en zijn liefde voor haar.
100 procent Lena (Boonen, Stefan)Bas' zus Lena pleegt zelfmoord. Bas heeft het daar heel moeilijk mee, maar hij heeft gelukkig vrienden.
Het boek van de grote filosofische tegenstellingen (Brenifier, Oscar)Met duidelijke beelden en in niet altijd makkelijke taal worden verschillende tegenstellingen toegelicht, om er verder over na te kunnen denken.
Een vlinder in Afrika (Bronswijk, Erik)Rwandese jongeren vertellen over hun leven en hun ervaringen tijdens de genocide én over hun hoop op een nieuw leven. Nederlandse en Rwandese jongeren ontmoeten elkaar en wisselen verhalen uit. Met veel foto's van de jongeren.
Brugklassers! (Cazemier, Caja; Eykman, Karel; Letterie, Marie)De Cito-toets, brugklas, introductiekamp: Isa, Jesse en Vera vertellen elk hun ervaringen voorafgaand aan en in de brugklas
In de brugklas (Cazemier, Caja; Eykman, Karel; Letterie, Martine)Jesse, Vera en Isa beleven hun brugklasjaar.
Met duizend blote ogen (Coillie, Jan van (ed.))Een bundel gedichten van verschillende dichters, gerangschikt naar thema (bv. school, familie, groeipijnen).
Waar ik naar verlang vandaag... (Coillie, Jan van (ed.); Lams, Lieve (ed.))Bundel van gedichten van veel bekende en minder bekende dichters.
In een land hier ver vandaan... (Dam, Arend van)Vijftig voorleesverhalen uit de hele wereld, met mooie illustraties.
Twee tieten in een envelop (Daniëls, Wim)Wietskes moeder is doodziek. En Wietske weet niet wat ze wel en niet moet doen. Gelukkig gebeuren er ook leuke dingen in die zware periode.
Roodkontje (Descamps, Luc)Yana wordt op school en via internet gepest. En de leerlingenbegeleider biedt geen steun, integendeel. Gelukkig zijn er mensen die wel weten wat er gedaan moet worden.
Ik wil een naam van chocola (diverse auteurs)Licht thematisch geordende gedichten over uiteenlopende onderwerpen, afgesloten met originele mini-interviews met de dichters.
Toen de duisternis viel, heb ik ze opgeraapt (diverse auteurs)Korte (delen van) verhalen en gedichten met een filosofisch tintje van verschillende auteurs.
Zoen me tot ik spin (diverse auteurs)Mooie liefdesgedichten van verschillende auteurs, met aparte dierenilllustraties.
Tikken tegen de maan. 50 kindergedichten uit Nederland en Vlaanderen (diverse auteurs: Joke van Leeuwen)50 gedichten van Nederlandse en Vlaamse dichters, die na 1945 debuteerden, met bijna allemaal nieuwe tekeningen van 50 illustratoren.
Op naar de Olympos! (Dolen, Hein van)Beknopt vertelde verhalen, bekende en minder bekende, uit de Griekse mythologie.
Luister en huiver: Griezelverhalen voor donkere nachten (Donkelaar, Maria van; Rooijen, Martine van)Griezelverhalen uit de hele wereld, met leuke schmink-, knutsel- en kooktips.
Vader en Docher (Dudok de Wit, Michael)Een meisje neemt afscheid van haar vader en ziet hem nooit meer terug.
Soldaat Wojtek (Dumon Tak, Bibi)Poolse soldaten in de Tweede Wereldoorlog krijgen een heel speciale vriend: de beer Wojtek; een bijzonder verhaal over vriendschap in oorlogstijd.
Naar de brugklas (Cazemier, Caja; Eykman, Karel; Letterie, Martine)Isa, Vera en Jesse gaan naar de brugklas. Leuk en soms niet leuk.
Kun je de dood ook groeten? (Fiddelaers-Jaspers, Riet)Allerlei meer en minder toegankelijke gedichten over de dood.
Waarom een aap een staart heeft (Franck, Ed)Bijzondere en heel uiteenlopende verhalen uit alle delen van de wereld over het ontstaan van de dieren.
Guus (Gavalda, Anna)Guus haat school, maar is gek op dingen met zijn handen maken. Zijn ouders zijn wanhopig, zijn opa steunt hem.
Naar Wolf (Geus, Mireille)Zoltan is op weg naar Wolf, een oude vriend die hij al lang niet gezien heeft. Onderweg haalt hij herinneringen op: waarom groeiden ze uit elkaar?
Twee meisjes (Goeminne, Saskia)Het verhaal van twee oude vrouwen, met veel herinneringen, die elkaar na heel veel jaren weer ontmoeten; hun vriendschap bestaat nog.
Schatten van groep zeven (Grootel, Leonie van)Meester Iep maakt een kast voor schatten: alle kinderen mogen er iets dierbaars in leggen. Bij elke schat hoort een verhaal.
Verkocht (Hagen, Hans)Yaqub wordt door zijn ouders in Pakistan verkocht aan een gemene handelaar, die Yaqub laat werken als kamelenjockey. Yaqub maakt vreselijke dingen mee in Dubai. Uiteindelijk worden hij en zijn vrienden gered.
Kleine stemmen (Heyden, Gil vander)Bijzondere gedichten over allerlei alledaagse gebeurtenissen en bijzondere gevoelens.
Raadsels (Hooft, Mieke van)Desi merkt dat haar moeder naar doet tegen haar stiefzusje. Maar ze wil niet dat haar stiefvader weggaat.
Slikken of stikken (Huizing, Gonneke)Kasper moet wennen aan de brugklas en aan het gedrag van zijn broer Matthijs. Hij ontdekt dat Matthijs in de problemen zit en helpt hem.
Salsameisje (Jong, Hanneke de)Freya komt zwanger terug van haar vakantie op Curaçao. Wat moet ze doen? Met hulp van haar oma vindt ze een oplossing.
Lastig (Jong, Trude de)Lea doet alles verkeerd en ze is lastig volgens haar ouders. Hoe goed ze haar best ook doet. Uiteindelijk beseft ze dat ze hulp nodig heeft.
De diamant van opa (Josephus Jitta, Ceseli)Een diamant in een Londense kluis laat een familie weer denken aan wat er gebeurd zou zijn als opa, oma en Hannah voor de oorlog naar Londen waren verhuisd.
Ik weet je te vinden (Kaathoven, Netty van)Anoek wordt gepest via chat, sms en mail. Ze wordt steeds banger. Anderen helpen haar, maar uiteindelijk ontdekt ze zelf wie de dader is.
Harde noten (Keyzer, Ilse De)Kaats ouders gaan scheiden en Kaat verhuist met haar moeder en broertje naar de stad. Op de nieuwe school wordt ze gepest en het duurt erg lang voordat daar wat aan gedaan wordt.
William's Shakespeare's Romeo en Julia (Kindermann, Barbara)Romeo en Julia behoren tot twee adellijke families die al heel lang ruzie hebben. Ze worden verliefd en trouwen in het geheim, maar dat loopt niet goed af...
Droomtuin (Kluvers, Ingrid)Joop wordt ontzettend ziek en ligt lange tijd in het ziekenhuis. Haar twee vaders, haar twee moeders, haar oma Ootje en haar vrienden zijn heel ongerust en proberen haar te helpen. En dan wordt ze ook nog verliefd...
De omzwervingen van Odysseus (Kramer, Simone)De reis van Odysseus, terug van Troje naar zijn vrouw Penelope en zijn zoon Telemachos, kent veel avonturen en tegenslagen.
Mensen, draken en dolfijnen; wezens uit de Griekse mythologie (Kramer, Simone)Prachtige verhalen over allerlei vreemde wezens uit de Griekse Oudheid.
Voor altijd bestaat niet (Kreslehner, Gabi)Charlottes leven staat op zijn kop als haar ouders scheiden en ze met haar moeder en haar broertjes bij haar oma gaat wonen. Maar uiteindelijk wordt het leven weer een beetje normaal en wordt ze zelfs verliefd.
Merlijn (Kruijssen, Agave)Merlijn groeit op en wordt een bijzondere tovenaar aan het hof van Koning Uter. Hij zal er uiteindelijk voor zorgen dat Arthur koning van de Britten wordt.
Veerle heeft vleugels (Lee Carey, Janet)Will en zijn zusje hebben een ernstig ongeluk gehad. Wills zusje, Veerle, is dood en Will ernstig gewond. Will schrijft in zijn dagboek brieven aan Veerle over zijn bijna-doodervaring, zijn herinneringen aan zijn zusje, zijn schuldgevoel en over het verdr
Ozo heppiejer (Leeuwen, Joke van)Verzameling leuke, mooie en gekke gedichten.
Bommen op ons huis (Letterie, Martine)Fien en David wonen in Rotterdam als die stad wordt gebombardeerd. David moet naar Engeland vluchten, want hij is Joods. Fien vlucht met haar moeder en haar broertje naar Zeeland: een heel moeilijke reis. En ook in Zeeland is het niet veilig.
Wij zijn bijzonder: misschien zijn wij een wonder (Lieshout, Ted van)Speciale gedichten met passende illustraties en foto's over kinderen die anders zijn dan anderen.
Juffrouw Pots (Menten, Tosca)Kaya en Simon hebben geen zin om maar iets te doen op school. Maar dan komt juffrouw Pots op school en gebeuren er allerlei vervelende dingen. Gelukkig zijn Simon en Kaya slim genoeg om de problemen op te lossen.
Het monster van mama (Mutsaers, Marleen)Mara vertelt over het jaar dat haar moeder ziek werd. Mara, haar broertje Kris en hun vader hebben het er moeilijk mee. Samen blijven ze hopen dat mama weer beter wordt.
Als je dit leest, ben ik dood (Nicholls, Sally)Sam heeft leukemie en zal doodgaan. Hij zoekt naar een antwoord op al zijn vragen en leeft zijn leven, samen met zijn ouders en zijn zusje.
Als je dit leest, ben ik dood (Nicholls, Sally)Dagboek van Sam, die leukemie heeft en nadenkt over leven en dood en over wat hij nog wil.
Pita en Svenne. De vader met de grote schoenen (Nilsson-Brännström, Moni)Pita vertelt, directe en humoristisch, over haar bijzondere vriend Svenne en over de scheiding van haar ouders.
P.S. Ik ben uw dochter (Oldenhave, Mirjam; Vriens, Jacques)Briefwisseling tussen Sonia, die op kostschool zit, en de vader die ze nooit ontmoet heeft. Ze hebben nog heel wat uit te wisselen over de jaren dat ze elkaar niet gezien hebben, voordat ze elkaar kunnen zien.
Dwars door het glas (Reen, Ton van)Esther is ziek, heel ziek. Daardoor komt ze in contact met mensen die zijn overleden. Dat maakt haar sterven minder beangstigend.
Drakenbloed en kamillethee (Reijnders, Joke)Met de moeder van Merel is iets heel vreemds aan de hand. En er gebeuren rare dingen. Merel, haar vriend Jens, haar ouders en haar oma beleven een spannend avontuur.
Davidster (Roy, Jennifer)In de Tweede Wereldoorlog moeten de Joden in Lodz in een getto wonen. Sylvia vertelt haar verhaal: zij was een van de twaalf kinderen die het getto in Lodz overleefden...
Dagboek van een muts: In de spotlights! (Russell, Rachel Renée)Nikki heeft het weer knap moeilijk als er een filmpje van haar rond gaat op school en er meer nare dingen gebeuren. Met de talentenjacht en met Brandon lijkt het ook mis te lopen. Maar soms valt het mee....
Dagboek van een muts: Zoek 't lekker uit! (Russell, Rachel Renée)Nikki beleeft van alles op school: ze wint een tekenwedstrijd, is verliefd, redt het Halloween-feest en veroorzaakt nogal wat puinhopen. Ze voelt zich vooral een muts, omdat ze niet bij de populaire meiden hoort.
Ziek (Samson, Gideon)Belle is ziek, heel ziek. Ze ligt in het ziekenhuis, voelt zich beroerd en heeft last van het gedoe tussen haar gescheiden ouders. Af en toe herinnert ze zich iets over vroeger.
XXX Lara (Sassen, Erna)Lara wint een taalreis in Spanje en beleeft daar van alles met haar nieuwe vrienden.
De laatste reis / Het verhaal van de holocaust (Sax, Aline)Het verhaal van het Joodse meisje Hannah, dat dankzij een moedige vrouw het concentratiekamp overleeft. Het andere deel van dit omkeerboek geeft duidelijke uitleg over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust.
Is liefde besmettelijk? (Sikkel, Manon)Isa heeft een weblog, waarop ze veel over liefde schrijft. Maar als ze zelf verliefd wordt, vindt ze dat behoorlijk ingewikkeld.
Lover of loser. De musicaleditie (Slee, Carry)Eva is bang voor haar stiefvader, maar valt ook voor een loverboy. Gelukkig zijn er mensen die om haar geven.
Tenzins hert (Soros, Barbara)Tenzin geneest een hert.Als het hert helemaal beter is, moet Tenzin het loslaten. Dat is niet makkelijk. Uiteindelijk heeft Tenzin veel van het hert (Jampa) geleerd.
Toen niemand iets te doen had (Tellegen, Toon)Filosofische dierenverhalen, in een bijzondere wereld en met een aparte humor.
Oorlogswinter (Terlouw, Jan)Het beroemde (en inmiddels verfilmde) verhaal over Michiel, die in de oorlog de goede keuzes maakt, maar ook vreselijke dingen beleeft.
De koningin van 1b (Vereijken, Anja)In de brugklas verandert de vriendschap tussen Julia en Anna. Er gebeuren veel nare dingen. Gelukkig is Lieke er ook nog.
Mijn familie is een bende (Verroen, Dolf)Jessie en haar ouders stelen van alles in winkels. Jessie wil liever een gewoon leven en een gewone familie.
De stille dief (Visser, Rian)Het verhaal van de dove jongen Lars, die met zijn tweelingbroer Wouter en vriendin Eline diefstallen wil oplossen.
Ik wil niet kiezen tussen papa en mama. (Vogels, Daniëlle)Kinderen vertellen over de scheiding van hun ouders en wat die voor hen betekend heeft.
Achtste-groepers huilen niet (Vriens, Jacques)Akkie krijgt leukemie en sterft. Haar klasgenootjes leren, samen met juf Ina, met dit verdriet te leven.
Groep zeven slaat terug (Vriens, Jacques)Groep 7 heeft het moeilijk met invaller meester Tom. Als ze ontdekken dat Sarah door haar vader wordt geslagen, komt de klas in actie.
Het geheime weekboek van groep acht (Vriens, Jacques)Rachelle, Janneke, Sven en Thomas houden om de beurt een geheim weekboek van groep acht bij. Daarin komt van alles langs, van pesten tot de musical.
De jongen in de jurk (Walliams, David)Dennis is een heel goede voetballer én hij vindt het leuk om zich als meisje uit te dossen. En daarnaast mist hij zijn moeder, die is weggelopen. Weinig mensen hebben begrip voor hem, ook zijn vader en zijn broer niet. Gelukkig heeft hij een paar goede vrienden.
Aan de kant, ik ben je oma niet! (Westera, Bette)Bijzonder vormgegeven dichtbundel over het leven van oudere mensen in een verzorgingshuis: steeds een over hun huidige leven en een over hun leven daarvoor.
Acht dagen met Engel (Wigersma, Tanneke)Silke wordt door haar vader misbruikt. Haar (tijdelijke) vriendin Engel krijgt haar zover dat ze dit aan haar juf vertelt.
Wat een land! (Wissen, Dries van)In een reeks geestige gedichten worden de Nederlandse gewoonten uitgelegd, bij wijze van inburgeringscursus voor kinderen.

Dit hoofdstuk bevat 83 boeken.