12 Voorleesboeken vanaf 9 jaar

Het grote geheimboekVerschillende verhalen over leuke en minder leuke geheimen.
Keet in de klasAllerlei bijzondere verhalen en gedichten over belevenissen op en rondom school.
Meer sprookjes van de EftelingBekende en nieuwe sprookjes van de Efteling, geschreven door de 'schrijfkabouter'.
Rozengeur & ManeschijnVerschillende verhalen van diverse auteurs over verliefdheden die soms wel en soms niet goed uitpakken...
Verhalen van Nasreddin HodjaKorte verhalen over het leven van Nasreddin Hodja, een bijzondere man, die alles anders dan anderen doet...
Wiek! (Aarnoutse, Leuntje)Wiek heeft zijn vader nooit gekend, maar ineens is hij er. En dan gaat hij weer weg. Samen met Oege gaat Wiek op zoek naar Frenk, de vader-voor-af-en-toe.
De Daltons. Jonge jaren (Alberdingk Thijm, Robert)Tim en zijn drie broers worden de Daltons genoemd, omdat ze in de Daltonstraat wonen. Tim beleeft van alles met zijn buurjongen en zijn familie.
De koning en de koffieboon en andere kerstverhalen (Biegel, Paul)Bijzondere kerstverhalen.
Hotel Tussentijd (Boersen, Lisa)In Hotel Tussentijd komen gasten, die zich ergens heel erg voor schamen: Bibi, Melvin, de minister van Financiën en een deftige mevrouw. Dankzij hun 24 uur respijt en hulp van elkaar gaat alles goed als ze teruggekeerd zijn.
Antoon & Mirabella (Boonen, Stefan)Antoon is goed in het schrijven van liefdesbrieven en Mirabella kan goed tekenen.
Papa, hoor je me? (Bos, Tamara)Polle praat tegen zijn vader die net gestorven is, over diens ziekte, over de dingen die hij met zijn vader beleefd heeft en over de crematie. De strijd tegen de ziekte wordt door Polle vergeleken met Stratego.
De stem van Isa (Bourgondië, Christel van)Isa wordt doof en drumt als de beste. Zal ze wel of niet voor een CI kiezen?
Beroemde verhalen over schurken en superhelden (Bradman, Tony)Diverse beroemde verhalen over schurken en helden uit verschillende tijdperken op toegankelijke wijze verteld.
Hoe ruim je een wolf uit de weg? (Chabert, Clément)De schapen in de alpen hebben genoeg van de wolf en zoeken naar oplossingen om hem te laten verdwijnen. Veel onuitvoerbare suggesties resulteren in ruzie (en in een volgend ontvoerd schaap).
De heer van de kraanvogels (Chen, Kerstin)De heer van de kraanvogels komt op de aarde om te zien wie werkelijk goed is.
Wat je ziet, zit in je hoofd (Coillie, Jan Van)Honderd speciale gedichten over gevoelens en gedachten, familie, school en nog veel meer, met bijzondere illustraties.
Twee van alles (Cole, Babette)De ouders van Diederik-Jan en Mathilde zijn het nooit eens. Diederik-Jan en Mathilde bedenken dat ze maar moeten "ont-trouwen". En dat wordt groot feest.
Joris en de geheimzinnige toverdrank (Dahl, Roald)De afschuwelijke grootmoeder van Joris inspireert hem tot het maken van een bijzondere toverdrank. Hij en zijn ouders beleven er bijzondere avonturen mee...
Sjakie en de chocoladefabriek (Dahl, Roald)Het beroemde verhaal van Sjakie, die dankzij meneer Wonka van de chocoladefabriek spannende avonturen beleeft en zijn familie uit de armoede redt.
Ridders en kastelen... (Dam, Arend van)Avontuurlijke (waargebeurde) verhalen over beroemde ridders en koningen en hun kastelen.
Voorbij de horizon... Op reis door Europa in vijftig voorleesverhalen (Dam, Arend van)Verhalen over kinderen uit de Europese landen en over de Europese samenwerking: een pleidooi voor Europa.
A Christmas Carol (Dickens, Charles)Het beroemde kerstverhaal over de gierige Ebenezer Scrooge, die op een bijzondere manier leert hoe hij zijn leven kan beteren.
Van tijd tot tijd (diverse auteurs)Een bundel met 50 verhalen over de Nederlandse geschiedenis, met steeds een inleiding over de betreffende periode.
Vijf draken verslagen (diverse auteurs)Gedichten van verschillende auteurs over uiteenlopende thema's en zeer verschillend in moeilijkheidsgraad en toegankelijkheid. Afgewisseld met uitspraken van de dichters over het dichten en hun herinneringen aan Annie M.G, Schmidt.
Fluit zoals je bent (diverse auteurs; Vendel, Edward van de)Bijzondere en bijzonder geïllustreerde gedichten over dieren, mensen en gevoelens, door diverse Nederlandse dichters.
Sprookjes (Doherty, Berlie)Mooi geïllustreerde sprookjes voor alle leeftijden.
De kinderen van de binnentuin (Duin, Lieke van)De kinderen van de binnentuin hebben veel plezier en maken ook ruzie. Ze leren veel van elkaar en van anderen.
Sasí: Het bosduiveltje op één been (Duin, Lieke van; Lichtveld, Noni)Pedrinjo beleeft spannende avonturen met sasí's, Braziliaanse bosduiveltjes. Zal hij zijn nichtje Narizínjo terugvinden?
Bibi's bijzondere beestenboek (Dumon Tak, Bibi)Een hele verzameling bijzondere dieren passeert in even bijzondere beschrijvingen en illustraties.
Hallo aarde, hier Maan (Duyn, Syl van)Maan verhuist naar de stad. Er is veel waaraan hij moet wennen.
Zo snel als een...: Ferry is zo snel als een Ferrari, want hij heeft ADHD! (Ehrlich, Tirtsa; Hilbers, Jacqueline)Het verhaal over Ferry, die ADHD blijkt te hebben en moet leren met zijn sterke en minder sterke kanten om te gaan.
Tien mannen en één muis (Fagan, Cary)Tien oude mannen in een synagoge sluiten vriendschap met een muis.
Het grote Anansiboek (Ferrier, John)Bijzonder geïllustreerde verhalen met belevenissen van de slimme en luie spin Anansi, steeds met een verhelderende inleiding.
365 pinguïns (Fromental, Jean-Luc)Elke dag wordt er bij het huis van de verteller een pinguïn bezorgd. Op Oudejaar verschijnt oom Victor, de milieu-activist; hij neemt er gelukkig 364 mee terug. Maar wat wordt er op de eerste dag van het nieuwe jaar bezorgd?
Onze mooiste verhalen (Gavin, Jamila)Bijzondere verhalen uit verschillende culturen
Oudersruilen.nl (Gestel, Nikita van; Rood, Niels)Salina is ontevreden met haar ouders en komt bij oudersruilen.nl terecht. Daardoor beleeft ze met haar vrienden spannende avonturen.
Virenzo en ik (Geus, Mireille)Als Jans vriend Virenzo na een ruzie verdrinkt, heeft Jan het daar erg moeilijk mee.
De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen (Griffiths, Andy)Via een spannend en geestig verhaal vol illustraties over een boomhut, vliegende katten, een reuzengorilla en nog veel meer komt het boek van Terry en Andy tot stand.
Raponsje (Grimm, Jacob en Wilhelm)Het, bijzonder geïllustreerde, sprookje van Raponsje die in de macht van een oude toverkol is, maar uiteindelijk toch haar prins vindt.
De ijsfabriek (Groeneveld, Linda)Andrej Zozokof maakt het lekkerste ijs ter wereld, maar zijn dochter Mimetje houdt niet van ijs. Totdat ze de jonge ijsmaker Santino Vermicelli ontmoet.
Waar ik ben. Gedichten voor kinderen en anderen (Groothuis, Diet)Bijzondere gedichten over alledaagse gebeurtenissen en gevoelens, met soms veel boosheid.
Bijzondere broers en zussen (Hames, Annette; McCaffrey, Monica)Kinderen en jongeren vertellen over hun gevoelens voor hun gehandicapte broer of zus.
Maandag heeft vleugels (Heesen, Martha)Klaar zorgt voor een moederloze gans, Maandag. Samen worden ze sterker en dapperder.
Wolf (Heesen, Martha)Als Nenes vriend Coppe na een ernstig ongeluk een hond krijgt, heeft Nene het gevoel dat ze Coppe kwijt is. Maar dan gebeurt er iets met de hond...
Lugalbanda, de prins die ten strijde trok (Henderson, Kathy)De jonge prins Lugalbanda zorgt door zijn geheime krachten voor vrede in het oude Irak.
De wereld in een kiezelsteen: een filosofische ontdekkingsreis door de jeugdliteratuur (Hendriks, Ingeborg)Filosofie met en voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar, aan de hand van fragmenten uit de Nederlandstalige jeugdliteratuur. Voorzien van eenvoudige grappige illustraties, waarin simpele filosofische vragen zijn verwerkt.
Dag opa; een afscheid (Hermsen, Ronald)De schrijver vertelt over zijn leven met zijn opa. En hoe het leven opa steeds zwaarder viel. Opa stierf toen Ronald in het buitenland was. Dit boek is zijn afscheid.
Een kleine kans (Hof, Marjolijn)Kiek maakt zich zorgen om haar vader, die arts in oorlogsgebied is. Ze bedenkt van alles om de kans kleiner te maken dat hem wat overkomt.
Floor gaat ervoor! (Hoffman, Marjon)Floor beleeft van alles en werkt zich snel, maar met humor, in de problemen.
Floor is smoor (Hoffman, Marjon)Floor beleeft weer van alles met haar vriendin Margreet en haar broer Kees.
Floor regelt het even (Hoffman, Marjon)Floor beleeft weer van alles met haar vriendinnen en haar familie.
Floor schrijft (straf)regels (Hoffman, Marjon)Floor beleeft weer van alles op school...
Verboden voor Sinterklaas (Hogeweg, Margriet)Als Fier ontdekt dat zijn opa altijd voor Sinterklaas speelde, is hij teleurgesteld. Hij verzint daarom dit jaar een extra ingewikkeld cadeau voor op zijn Sinterklaaslijst...
Een topteam! (Hollander, Vivian den)Suzan en Luna krijgen een nieuw meisje in hun hockeyteam, Britt. Het wordt spannend!
Spekkie en Sproet. Raadsels op het cruise-schip (Hollander, Vivian den)Spekkie en Sproet gaan naar een bruiloft op een echt cruiseschip. En natuurlijk moet er weer iets opgelost worden...
Luuk (Holst Pellekaan, Karen van)Luuk verzint altijd leuke en bijzondere dingen. Haar vader Peer vindt dat wel eens moeilijk.
Oog in oog (Holst Pellekaan, Karen van)Duuk wint een geweldige prijs: hij gaat walvissen zien in Chili. Maar er gebeurt nog heel veel meer en Duuk wordt een echte held.
Scharreltje (Holst Pellekaan, Karen van)Luuk vindt een biggetje en wordt vegetarisch. Samen met haar vader en Klaas van de kinderboerderij beleeft ze van alles.
Lepel (Holsteijn, Akke; Jong, Mieke de)Lepel ontvlucht zijn tirannieke oma en krijgt vrienden in het warenhuis.
Vader verliefd (Hooft, Mieke van)De vader van Bobby-Boy en Lola blijkt een vriendin te hebben. En bij haar en haar drie dochters gaan ze de zomervakantie doorbrengen. Dat vinden de kinderen vreselijk, maar het blijkt natuurlijk uiteindelijk mee te vallen.
De eenhoorn en de leeuw (Hughes, Shirley)Lenny verhuist in de Tweede Wereldoorlog naar het platteland. Hij mist zijn moeder die in Londen is gebleven.
Muffin (Jansen-Gronkowska, Anna)Mink is groot en donker en wordt daarom Muffin genoemd. Een nieuwe jongen in de klas, Sander, begint hem te pesten en Muffin moet er alles aan doen om zichzelf te beheersen. Dat leert hij op judo.
De tijgerprins (Jianghong, Chen)Een tijgerin neemt wraak voor de dood van haar jongen. Wat moet de keizer doen?
Weg met de jongens! (Jong, Hanneke de)Afkes heeft het lastig in haar samengestelde gezin (stiefvader, stiefbroers, halfbroertjes). Er is een crisis voor nodig om haar te doen beseffen dat ze er echt een paar broers bij heeft.
Ik zeg lekker niks (Kramer, Simone)Sander kan niet meer goed horen: dat is erg moeilijk voor hem. Toch kan hij wennen aan zijn nieuwe leven.
Morrison krijgt een zusje (Kuyper, Sjoerd)Morrison is bang voor de veranderingen die de geboorte van zijn zusje zal meebrengen. En beleeft dus veel grappige avonturen.
Giel heeft een geheim (Lieshout, Ted van)Giel heeft een geheim voor zijn ouders en dat vinden ze niet makkelijk... Verder probeert hij er op zijn eigen gevoelige manier achter te komen wat er met de oma van zijn vader is gebeurd.
Hou van mij (Lieshout, Ted van)Prachtige uitgave van bijna alle gedichten en veel bijzondere illustraties van Ted van Lieshout, die aan het slot ook een uitgebreide toelichting geeft op zijn werk.
Van Ansjovis tot Zwijntje (Lieshout, Ted van)Gekke, leuke en absurde dierengedichten van A tot Z met bijzondere illustraties.
Brieven uit de hele wereld (McLaren, Thando)Vera schrijft met kinderen uit verschillende landen in de wereld. Ze vertellen haar, in brieven in echte enveloppen, over hun leven.
Het regent zonlicht (Meinderts, Koos)Mooie en niet altijd makkelijke gedichten bij bijzondere illustraties.
Meneer Hoedjes vangt een vis (Meinderts, Koos)Het oude verhaal van de wensvis en het echtpaar dat steeds maar meer wenst. Maar uiteindelijk ontdekken meneer Hoedjes en zijn vrouw dat ze daar niet gelukkig van worden...
Don Quichot (Navarro Durán, Rosa)De belevenissen van de beroemde en zonderlinge edelman Don Quichot van La Mancha en zijn schildknaap Sancho Panza, in redelijk toegankelijke taal verteld en met leuke illustraties.
Ik ben op Milena (Nilsson, Per)David is verliefd op het Bosnische meisje Milena, maar zij ziet hem niet staan. Hij probeert van alles om haar aandacht te trekken. In de klas zit ook Oskar, die anders is.
De sponsorloop (Oldenhave, Mirjam)Mees Kees moet stage lopen bij een andere klas. Zijn klas 6B krijgt een invaljuf en later een invalmeester. Leuk is dat niet. Maar mees Kees is er weer bij de sponsorloop, met zijn moeder en zijn broer...
Schiet niet op mijn olifant! (Praag, Anna van)Jip wint een safari met haar ouders. In Afrika beleeft ze een spannend avontuur, samen met haar vriendin Florence.
Mama is geen appelboom (Rapoye, Magda Ria)De tweeling Lowie en Lowieze beleeft samen leuke dingen. En ze horen ook nog dat ze reageerbuisbaby's zijn.
Lux (Rempt, Fiona)Lux vertelt in haar dagboek over haar vakantie naar Italië, met haar artistieke vader Tata en zijn vreselijke vriendin met zoon. Geleidelijk aan verandert hun reis en vindt Lux echte vrienden.
De grote reis (Renne)Een vrouwtjesgans reist helemaal alleen naar het hoge noorden, haar mannetje is weg.
Mijn Bijbel verhalenboekje (Rock, Lois)Een aantal bekende bijbelverhalen op toegankelijke wijze verteld.
Dagboek van een muts: Avonturen uit een niet-zo-perfect leven (Russell, Rachel Renée)Nikki mag met een beurs naar een heel sjieke school. Ze vindt het vreselijk, want ze hoort er helemaal niet bij. In haar dagboek houdt ze haar vreselijke (maar ook leuke) ervaringen bij.
Niks zeggen! (Samson, Gideon)De ouders van Pom zijn anders dan andere ouders. Pom gaat zijn eigen gang, met zijn vrienden en met opa.
De flat van Fatima (Schotveld, Janneke)Karel (eigenlijk Carolien) verhuist met haar moeder naar een flat na de scheiding van haar ouders. En daar krijgt ze vrienden, met wie ze van alles beleeft, als ze buurvrouw Fatima willen helpen.
Zsa Zsa (Schotveld, Janneke)Zsa Zsa kan op haar tiende verjaardag ineens de dieren op de boerderij van haar vader Willy verstaan. Die vertellen haar over hun slechte leven in hokken en kooien. Zsa Zsa besluit naar de koningin te gaan, om dat te veranderen.
De grote invasie van Rokford (Stilton, Geronimo)Rokford wordt aangevallen door Piratenkatten en Geronimo Stilton moet met de 'Knagers tegen Katten' de stad verdedigen.
Wielrennen is écht mijn sport (Stilton, Geronimo)Geronimo gaat als wielrenner trainen voor de Race Across America. Dat valt niet mee...
De sprekende berg (Stilton, Thea)De Thea Sisters, vijf dikke vriendinnen, beleven een spannend avontuur in Australië, waar de schapen van Nicky's ouders gered moeten worden.
Stijn, uitvinder (Velde, René van der)Stijn bedenkt allemaal slimme dingen om zijn leven zo makkelijk mogelijk te maken...
Josefientje mongolientje (Verroen, Dolf)Jens vertelt over zijn grote zus Josefien. Ze heeft het syndroom van Down. Jens is erg trots op haar.
Slaaf kindje slaaf (Verroen, Dolf)Maria woont op een suikerplantage waar veel slaven werken. Zij vertelt haar verhaal zonder te beseffen dat slaven ook mensen zijn.
Wie niet weg is wordt gezien (Vos, Ida)Rachel en haar familie moeten onderduiken in de oorlog. Na de oorlog is er veel veranderd. Veel familieleden zullen niet terugkeren.
De dikke meester Jaap (Vriens, Jacques)Met meester Jaap beleef je altijd wat!
Meester Jaap houdt van iedereen! (meestal...) (Vriens, Jacques)Groep 5 en 6 moeten samen de groep van meester Jaap worden. En dat lukt, mede dankzij die gekke meester Jaap.
Meester Jaap maakt er een puinhoop van (Vriens, Jacques)Meester Jaap maakt het ook leuk in de klas.
Hanna en ik (Wegenast, Bettina)De hoofdpersoon vertelt over haar vriendschap met Hanna. Hanna wordt aangereden door een vrachtwagen en sterft. De hoofdpersoon verwerkt haar gevoelens op haar eigen manier.
Niet zoenen op de trampoline (Westera, Bette)Kalle gaat samen met Kimberley vakantie vieren, in Zwitserland, waar Kimberleys vader werkt. Ze beleven van alles.
Zeg maar tegen de juf dat ik wat later kom (Westera, Bette)Sander verandert van een vreselijk braaf jongetje in een ongehoorzaam jongetje met een eigen wil en beleeft daardoor bijzondere avonturen.
Hoe word ik een zeemeerman? (Wisman, Sabine)Sebas wil graag een zeemeerman worden, omdat zijn vriendin Mare een zeemeermin is. Gaat dat lukken op Curaçao?
Mare en Sebas zijn echte helden (Wisman, Sabine)Mare en Sebas worden zeemeermin en -man als ze in zee zijn. Ze beleven een spannend avontuur, samen met een orka en een zeepaardje, vanwege het gestolen goud van de zee.
Mijn bijzonder rare week met Tess (Woltz, Anna)Samuel beleeft een heel bijzondere week met Tess.
Het geheim van de wind (Zachariasse, Debora)Belevenissen van de drie broertjes Big, Slim en Knor, die ontdekken dat het thuis toch wel het beste is.
Kijk naar jezelf (Zwigtman, Floortje)Fotostrip met tekst, waarin Emma van gepest kind een pester wordt op haar nieuwe school: een bijzonder verhaal met een boodschap.

Dit hoofdstuk bevat 102 boeken.