Bruine bonen soep

De bruine bonen soep zoals mijn vader, Henk van Geest, hem altijd maakte. En nog steeds is het heerlijk!

  • 1 kilo bruine bonen
  • 1 kilo ossestaart
  • peper en zout
  • boter of margarine
  • 4 flinke uien
  • 4 liter water
  • 1 à 2 winterwortelen
  • peterselie
  • foelie
  • selderij
  • maggi
  • 3 ons runderpoulet
  • 3 ons rundergehakt
  • 1 ei
  • paneermeel
  • 500 gram prei
  • 1 bosje selderij
  1. Week de bonen zeker 24 uur in ruim water en kook ze daarna in het weekvocht in ongeveer 1½ uur gaar.
  2. Wrijf de stukken ossestaart in met peper en zout en bak ze licht bruin in de boter of margarine.
  3. Voeg de grof gesneden uien toe en laat deze glazig worden.
  4. Voeg 4 later water toe en doe ook de in stukken gesneden wortelen, wat peterselie en selderij, wat foelie en wat maggi bij.
  5. Trek hiervan in ongeveer 8 uur een mooie bouillon. Voeg na 6 uur het poulet erbij en laat dit meetrekken.
  6. Maak de gehakt aan met peper, zout, ei en paneermeel. Draai er kleine balletjes van. Bak deze even aan in wat boter of margarine.
  7. Als de bouillon klaar is, laat deze dan even afkoelen en zeef hem daarna. Bewaar het vlees van de ossestaart en de poulet.
  8. Roer ¾ van de bruine bonen door de roerzeef en doe dit bij de bouillon. Doe de overige bonen er heel bij en voeg ook het kookvocht van de bonen toe.
  9. Doe het vlees vlees en de gehaktballetjes erbij en laat de soep aan de kook komen.
  10. Voeg de in ringen gesneden prei en de fijngesneden selderij toe en laat het geheel op zacht vuur nog zo’n 15 minuten zachtjes doorkoken.
  11. Serveer de soep met naar keuze geroosterd brood of roggebrood, boter en kaas of katespek of rookworst.
Sluit Menu