Paddenstoelen risotto met gekruide kip
Heerlijk! Gewoon uit een blaadje van de versspecialist… Voor 4 personen.
- 4 (scharrel of biologische) kippenpoten
- 2 tl grof zeezout
- 6 peperkorrels
- zest (gele schil) van 1 citroen
- 2 tl gedroogde oregano
- olijfolie om in te bakken
- 1/2 dl droge witte wijn
- 1 l kippen- of paddenstoelenbouillon (van blokje)
- 350 gram gemengde bospaddenstoelen
- 1/2 venkel
- 3 sjalotten
- 200 g risottorijst
- een glas droge witte wijn
- 200 g diepvries doperwten
- 50 g roomboter
- 50 g Parmesaanse kaas, geraspt
- 3 el platte peterselie
Halveer de kippenpoten door ze bij het botje tussen de drumstick en het dijstuk doormidden te snijden. Meng in een vijzel het zeezout, de peperkorrels, de citroenzest en de oregano tot een mooi mengsel. Wrijf hier de kippenpoten mee in. Bak de poten op laag vuur in een beetje olijfolie goudbruin. Blus ze af met de witte wijn, doe een deksel op de pan en laat de kip ongeveer 45 minuten garen.
Maak in die tijd de risotto. Breng de bouillon aan de kook en houdt hem steeds tegen de kook aan. Snij de paddestoelen in plakjes, snipper de sjalotten fijn en snij de venkel in dunne plakjes.
Bak de paddenstoelen met wat zout naar smaak op hoog vuur in een beetje olijfolie. Houd ze apart en fruit in dezelfde pan de sjalotten en venkel aan in een beetje extra olijfolie. Voeg de rijst toe en bak deze al roerend glazig. Blus af met een glas droge witte wijn. Zet het vuur laag en voeg nu steeds een flinke scheut bouillon toe en laat deze opnemen onder af en toe roeren. Steeds als de bouillon is opgenomen doe je er weer wat bij totdat de rijst na ongeveer 20 minuten gaar is. Voeg er de laatste 7 minuten de doperwten aan toe. De risotto is klaar als de rijst gaar en romig is maar nog wel bite heeft. Niet alle bouillon hoeft perse op te zijn, handelen naar bevinden. Doe nu de paddenstoelen, de roomboter en de Parmezaanse kaas toe en warm nog even door. Strooi de grof gehakte peterselie erover en serveer met de kip.