Risotto met asperges
Een heerlijk voorjaarsgerecht. Een Italiaans kipfiletje erbij en smullen maar.
Voor 2 personen.
- 400 gram asperges, groen of wit
- eventueel paar stukjes foelie
- 1 sjalot
- 0lijfolie
- 100 gram risotto rijst
- 1 glas droge witte wijn
- ½ liter kippen- of groentebouillon van een blokje
- 1 el boter
- handje geraspte pecorino of parmezaanse kaas
- 1 el gehakte platte peterselie
Maak de asperges schoon, blancheer ze beetgaar in water met ruim zout (met witte asperges ook een paar stukjes foelie meekoken). Asperges afgieten en koud spoelen, kookvocht bewaren. Asperges in stukjes (ongeveer 2 cm) snijden.
Voor de risotto de sjalot snipperen en aanfruiten in wat olijfolie, niet kleuren. Risotto toevoegen en even goed roeren zodat alle korrels met olie bedenkt zijn, even fruiten, de rijst gaat een beetje knisperen. Vuur half hoog zetten. Afblussen met de witte wijn. Nu steeds een paar lepels vocht toevoegen, om en om aspergekookvocht en bouillon, en roeren tot het vocht bijna helemaal opgenomen is door de rijst. Dit volhouden tot de rijst gaar is, dat duurt ongeveer 20 minuten en vergt ¾ tot 1 liter vocht. Voorzichtig roeren, de rijstkorrels mogen niet kapot gaan.
Afmaken met de boter, handje kaas en de stukjes asperge. Even goed doorwarmen voor het serveren.