Boterkoek van Dunselman

De firma Dunselman heeft bij zijn jubileum een tijdschrift verspreid waarin we een heerlijk recept voor boterkoek vonden.

  • 150 gram roomboter
  • 135 gram witte basterdsuiker
  • 2 gram zout
  • Half ei
  • 200 gram patent bloem
  • 1 gram bakpoeder
  1. Maak de boter plastisch met je handen (niet verwarmen!) en meng deze met de suiker en het zout. Giet langzaam het ei erbij en meng dit tot een mooie gladde massa. Zeef de bloem met het bakpoeder en voeg dit toe aan de botermassa. Meng dit met de hand tot een mooi glad deeg en plaats dit in een velletje plastic in de koelkast. Liefst 24 uur laten rusten.
  2. Het deeg uit de koeling halen en even soepel kneden, liefst met de hand. Als je een keukenmachine gebruikt, zet ‘m dan op de laagste stand en laat heel kort draaien. Strooi wat bloem over het deeg om vastplakken te voorkomen. Dan het deeg uitrollen tot 1,5cm dikte. Je kan hiervoor een deegroller gebruiken maar met de hand platdrukken kan natuurlijk ook.
  3. Plaats de deegplaat in een taart- of bakvorm en strijk deze met een kwast in met een dun laagje ei. Met een vorm kan je de beroemde boterkoek ruitjes aanbrengen door deze iets in het deeg te drukken en over het eilaagje te bewegen. Bak de boterkoek af op 180 graden celcius in ongeveer 15 tot 25 minuten.