De bruine bonen soep zoals mijn vader, Henk van Geest, hem altijd maakte. En nog steeds is het heerlijk!
- 1 kilo bruine bonen
- 1 kilo ossestaart
- peper en zout
- boter of margarine
- 4 flinke uien
- 4 liter water
- 1 à 2 winterwortelen
- peterselie
- foelie
- selderij
- maggi
- 3 ons runderpoulet
- 3 ons rundergehakt
- 1 ei
- paneermeel
- 500 gram prei
- 1 bosje selderij
- Week de bonen zeker 24 uur in ruim water en kook ze daarna in het weekvocht in ongeveer 1½ uur gaar.
- Wrijf de stukken ossestaart in met peper en zout en bak ze licht bruin in de boter of margarine.
- Voeg de grof gesneden uien toe en laat deze glazig worden.
- Voeg 4 later water toe en doe ook de in stukken gesneden wortelen, wat peterselie en selderij, wat foelie en wat maggi bij.
- Trek hiervan in ongeveer 8 uur een mooie bouillon. Voeg na 6 uur het poulet erbij en laat dit meetrekken.
- Maak de gehakt aan met peper, zout, ei en paneermeel. Draai er kleine balletjes van. Bak deze even aan in wat boter of margarine.
- Als de bouillon klaar is, laat deze dan even afkoelen en zeef hem daarna. Bewaar het vlees van de ossestaart en de poulet.
- Roer ¾ van de bruine bonen door de roerzeef en doe dit bij de bouillon. Doe de overige bonen er heel bij en voeg ook het kookvocht van de bonen toe.
- Doe het vlees vlees en de gehaktballetjes erbij en laat de soep aan de kook komen.
- Voeg de in ringen gesneden prei en de fijngesneden selderij toe en laat het geheel op zacht vuur nog zo’n 15 minuten zachtjes doorkoken.
- Serveer de soep met naar keuze geroosterd brood of roggebrood, boter en kaas of katespek of rookworst.