Heekfilet in krokante kroepoek met limoensaus

Een recept van Ferry Kenter.

Voor de heek

  • Heek
  • tempura
  • ijswater
  • eierdooier

Voor de saus

  • Visbouillon
  • Boter
  • Olijfolie
  • Limoen
  • Glas witte wijn
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 2 champignons
  • 1 laurierblad
  • 5 peperkorrels
  • 100 gram slagroom
  • 50 gram visbouillon
  • roomboter om af te monteren
  • zout en limoenrasp naar smaak

Heek

  1. De heekfilets portioneren in ongeveer 50 gram per persoon voor een tussengerecht.
  2. Kroepoek fijnmalen in de koffiemolen.
  3. Tempura beslag maken met ijswater en eierdooier.
  4. De visfilets zouten en door het tempurabeslag halen en paneren met kroepoek poeder.
  5. De vis frituren op 170 graden, ongeveer 3½ minuut. Wel steeds arroseren.

De saus

  1. Bovenstaande groenten en kruiden aanzweten in wat olijfolie, een glas witte wijn toevoegen en het sap van een limoen en dit inkoken tot 2 eetlepels.
  2. 100 gram slagroom en 50 gram visbouillon toevoegen en aan de kook brengen, daarna zeven en vervolgens inkoken.
  3. Naar smaak afmonteren met klontjes roomboter.
  4. Op smaak brengen met wat zout en rasp van de limoentschilletjes.

 

Bij gebrek aan Heek hebben we kabeljouw gebruikt, porties van het dikke gedeelte.