Pizzadeeg

In het kerstverlof van 2017 heb ik onderzoek gedaan naar het maken van deeg voor pizzabodems.

Uiteindelijk ben ik uitgekomen op een koud rijs methode. Dat wil zeggen dat je de ingrediƫnten mengt en kneed, en daarna de gevormde bollen op een koude plek (in een koude schuur of in de koelkast) 24 uur laat rijzen.

Voor de bloem gebruik ik pizza bloem die in zakjes van 500 gram bij AH te koop zijn. Dit is genoeg voor 4 pizza bodems.

Het recept dat ik gevonden heb gaat uit van verhoudingen, waarbij bloem 100% is en de rest daarvan afgeleid.

Hoeveelheden afgeleid van 500 gram bloem:

  • 100%=500 gram Bloem
  • 54%=270 gram water
  • 2%=10 gram zout
  • 2%=10 gram olijfolie
  • 0,5%=3 gram gedroogde gist
  1. Doe de bloem en het zout in een kom. Roer dit goed door. Voeg de andere ingrediƫnten toe en roer dit ook goed door elkaar.
  2. Het mengsel lijkt een beetje een zooitje, maar schuif dit op een werkbank en kneed het een mengsel in ongeveer vijf minuten goed door.
  3. Bol het mengsel nu op, en laat ongeveer een kwartier op kamertemperatuur rusten.
  4. Sla het deeg plat en verdeel in vier gelijke stukken (gebruik een weegschaal).
  5. Bol de stukken op en zet afgedekt (op een plaatje met een vochtige theedoek, of in een action bak) op een koele plek.
  6. Gebruik na 24 uur om pizza’s te maken.
Sluit Menu