Runderbouillon

Dit keer probeer ik een runderbouillon te maken. Het recept is gebaseerd op de manier waarop waarop Peter Goossens fond maakt voor zijn vlaamse stoofpot.

  • 3 runderschenkels (1,3 kg)
  • flink stuk winterwortel
  • 4 uien
  • Uiteinde (groene kant) van een prei
  • 2 stengels bleekselderij
  • Tuinkruiden (peterselie, tijm)
  • Peperkorrels
  • tomatenpuree
  • 250 gram runderpoulet
  • 4 laurierbladeren
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en zet de runderschenkels daarin.
  2. Laat de schenkels 20 minuten in de oven staan.
  3. Keer de schenkels om en laat nog 20 minuten staan.
  4. Keer de schenkels weer om en smeer ze in met tomatenpuree. Leg de uien en de wortels op het bakblik bij het vlees.
  5. Zet ze weer 20 minuten in de oven.
  6. Schep inhoud van het bakblik in een grote kookpan en voeg ongeveer 4 tot 5 liter koud water, 250 gram runderpoulet toe.
  7. Voeg ook de bleekselderij, prei, peperkorrels, knoflook, en de laurier toe.
  8. Breng het water aan de kook (afschuimen lijkt niet meer nodig) en zet de pan op een lager vuur. Laat nog een kwartiertje langzaam koken en voeg dan de kruiden toe.
  9. Zet de pan zo laag mogelijk (ik heb hem op de laagste pit gezet met een plaatje ertussen) en laat dit mengsel een uur of twaalf heel zachtjes pruttelen.
  10. Zet de pan van het vuur en laat even afkoelen. Zeef de bouillon en laat helemaal afkoelen.